Жителі великих міст практично одностайно сходяться на думці, що воду з-під крана вживати неможливо. Висока жорсткість, неприємний присмак, великий вміст хлору роблять їжу та напої, приготовані з її допомогою, несмачними. При тривалому вживанні водопровідної води в організмі відбувається відкладення солей, утворення каменів, кальцинування судин, розвиваються онкологічні захворювання. Вона має вплив на імунітет, на здатність організму протистояти інфекціям, діяльність нервової системи, а низька якість продукту може навіть спровокувати отруєння.

Очистити воду доступними в домашніх умовах методами (наприклад, кип’ятінням) неможливо. Підвищення температури здатне позбавити рідину шкідливих мікроорганізмів, а також видалити частину летких сполук. При цьому важкі метали, нітрати та діоксини залишаться. Виправити ситуацію можна встановленням фільтрів або придбанням питного продукту, що видобувається з натуральних джерел. Який спосіб кращий?

Чим артезіанська вода відрізняється від очищеної?

У чому зручність побутових фільтрів для очищення води

Наявність домашнього фільтра на перший погляд здається зручним рішенням: один раз інвестувавши в його купівлю, можна завжди мати в наявності свіжоочищену воду в потрібній кількості. Це дійсно зручно, однак такий спосіб має кілька недоліків:

  • необхідність визначення хімічного складу водопровідної води. Потрібно враховувати, які солі та іони містяться в ній понад норму. Фільтри бувають магнітні, вугільні сорбційні, пом’якшувальні. Часто навіть продавці в магазині не в змозі порекомендувати варіант з урахуванням особливостей хімічного складу вашої води. У деяких випадках доводиться придбати дорогу напівпрофесійну установку, щоб отримувати кілька літрів очищеної рідини щоденно;
  • низька пропускна спроможність проточних фільтрів. Набирати чайник для приготування ранкової кави доведеться набагато довше, ніж зазвичай. З фільтрами-глечиками ситуація не буде кращою – у них потрібно відстоювати воду певний час перед вживанням. У повсякденному поспіху багато хто ігнорує використання пристроїв, часто вони приречені стояти без діла;
  • висока вартість обслуговування. Картриджі та змінні фільтри необхідно регулярно змінювати, бо інакше вони перестануть якісно виконувати свою функцію. Не варто забувати також про санітарну чистку ємностей, для чого доведеться придбати спеціальні засоби. Крім того, період працездатності обладнання, що фільтрує, часто залежить від якості водопровідної води.

Рідина, що надходить із крана, береться з відкритих водойм. До них потрапляють стічні води з полів, нерідко – відходи заводів, опади, які вбирають хімічні елементи з повітря. Перед тим як рідина поступить до водопровідної системи, вона очищається від грубих забруднювачів, піддається хлоруванню з метою знищення патогенної мікрофлори. Досягти ідеального первозданного стану такого питного продукту практично неможливо. У домашніх умовах він зазвичай очищається тільки від певної групи хімічних речовин.

Коли краще купувати бутильовану воду

Придбання бутильованої артезіанської води – найзручніша альтернатива. Нею користуються не тільки в домашніх умовах, але й замовляють підприємства та організації. У разі купівлі артезіанської води повністю перекладається відповідальність за якість на виробника. Він повинен:

  • регулярно перевіряти хімічний склад води, отриманої з природного джерела. Її відповідність чинним нормам має бути підтверджена документально;
  • проводити дезінфекцію ємностей, які перебувають у регулярному обігу;
  • постачати допоміжне обладнання: зручні помпи, кулери та крани;
  • забезпечувати своєчасне доставлення води за вказаною адресою.

Бутильовану воду можна замовляти регулярно, створюючи невеликі домашні запаси, яких буде достатньо для тижневого споживання. Її вживають у сирому вигляді, не турбуючись про здоров’я, а також використовують для приготування їжі та напоїв. Чим відрізняється бутильована вода? Володіє збалансованим складом мікро- та макроелементів, які необхідні для нормального функціонування організму. Вона від природи м’яка, не має сторонніх смаків або запахів, не потребує додаткового очищення, коли потрапляє до вас додому.

Після того як артезіанська вода була отримана з водоносного горизонту, вона проходить ще кілька стадій підготовки:

  • очищення від механічних домішок – частинок піску та можливого осаду гірських порід;
  • багатоступеневу фільтрацію, яка сприяє видаленню органічних сполук;
  • усунення солей, коригування жорсткості та звільнення від важких металів;
  • купажування та озонування – процеси, які дозволяють створити чисту, смачну, збагачену киснем H₂O.

Артезіанська бутильована вода – це сертифікований продукт, якість якого підлягає контролю на професійному рівні.

Яка вода корисніша: фільтрована чи артезіанська?

Якість фільтрованої води в домашніх умовах оцінити практично неможливо. Для визначення її хімічного складу доведеться регулярно возити зразки до лабораторії, що є досить проблематичним. Проходження через фільтр часто звільняє рідину тільки від частини шкідливих компонентів. Нерідко така вода не позбавлена хлору повністю, відчувається відлуння хімічної речовини. Пити її навіть після очищення без термічної обробки не завжди можливо. Наприклад, вугільний фільтр не знищує шкідливих мікроорганізмів, наявних у воді. Повне якісне очищення можуть гарантувати лише дороге промислове обладнання. Однак після його застосування рідина стає практично дистильованою, не несе користі споживачеві.

Артезіанська бутильована вода, отримана з природних джерел, вирізняється м’якістю. Її склад оптимально збалансований, він регулярно контролюється, що виключає можливість використання неякісного продукту. Натуральне походження води визначає її м’якість та приємний смак. Саме тому з її допомогою вдається приготувати смачні страви та напої. Ретельний контроль дозволяє впевнитися у високих споживчих якостях продукту.

Доставлення артезіанської води робить її споживання не лише корисним, але й зручним. «Хвиля Здоров’я» видобуває її із чистих підземних джерел, що знаходяться на глибині 260 м. Замовити воду можна як заздалегідь, так і терміново – на доставлення потрібно до 60 хвилин.