Щоб приготувати дійсно смачну каву, мало вибрати зерна відповідного сорту і правильного обсмажування. Не всі цінителі ароматного напою замислюються про те, наскільки сильно смак кави залежить від якості використаної води. До того ж, якщо ви використовуєте кавоварку, то обрана вода буде впливати ще й на довговічність обладнання. Щоб насолоджуватися виключно смачним лате, еспресо та американо, і при цьому не зіткнутися з передчасним ремонтом кавомашини, необхідно знати, яку воду в неї заливати. Ми зібрали для вас головні характеристики води, на які слід спиратися.
Критерії якості води
Вода з неприємним присмаком і запахом здатна зіпсувати навіть найвишуканіший купаж, а надлишок заліза і солей жорсткості в її складі поступово призведуть до утворення накипу і виходу кавоварки з ладу. Міжнародна організація SCAA озвучила стандарти якості води, які враховують і успішно застосовують на практиці всі поважаючі себе бариста по всьому світу. Фахівці рекомендують звертати увагу на такі характеристики води:
- Запах. Чиста вода абсолютно не пахне, тому, якщо ви відчули найменший натяк на запах, то будьте впевнені – в рідині є небажані домішки, це можуть бути мікроорганізми або хімікати.
- Ступінь прозорості. До ледь помітного помутніння води зазвичай призводить надлишок мінералів. Перевірити їх наявність можна за допомогою простого тесту – досить прокип’ятити рідину, і солі жорсткості проявлять себе у вигляді нальоту на стінках ємності. Оптимальний рівень мінералізації води – не більше 150 мг/літр.
- Наявність хлору. Визначити його присутність відразу нелегко, але він абсолютно точно є в неочищеної водопровідній воді, тому від неї краще відмовитися.
- Концентрація негативних іонів, або просто – показник лужності також безпосереднім чином впливає на готовий напій. Так, лужне середовище заважає меленій каві розкрити свій аромат і смак. Ідеальний кислотно-лужний баланс води для наших цілей – не більше 7,5.
- Концентрація кальцію – не більше 85 мг/л.
- Вміст натрію в воді не повинен перевищувати 30 мг/літр.
Всім перерахованим вище параметрам гарантовано відповідає бутильована вода, що пройшла кілька стадій очищення та підготовки. Виробники мають в своєму розпорядженні професійне обладнання, що дозволяє з точністю до міліграма контролювати мінеральний склад і кислотно-лужний баланс води. Підготовлена рідина не шкодить кавомашині, і з нею ви отримаєте чудово зварену каву.
Як вибрати воду для кавомашини
З огляду на названі характеристики, можна вибрати для себе один з двох варіантів:
- Замовляти бутильовану воду – безпрограшний варіант, який точно не підведе вас на шляху до досконалого кавового смаку.
- Встановити фільтр та очищати воду самостійно – гідний вихід з положення через брак першого варіанту. Фільтрація не в повному обсязі справляється з хлором і надмірною мінералізацією, але зате допомагає позбутися від запаху і присмаку. Вибравши для себе такий спосіб, не забувайте вчасно міняти картридж у фільтрі.
Поради з приготування кави
Крім чистої води і ретельно підібраних зерен, важливо взяти до уваги ще кілька нюансів в процесі варіння кави. Так, завжди дотримуйтесь пропорцій, які рекомендовані виробником вашого обладнання. При цьому температура води не має значення, оскільки кавоварка все одно перетворить її на пару. Головне – відповідально підійти до вибору кавоварки та зерен, віддаючи перевагу перевіреним виробникам, а доставку якісної бутильованої води ви можете сміливо довірити нашій компанії. Вода “Хвиля здоров’я” стане тією ідеальною основою, на якій мелена кава розкриється у всьому різноманітті смаку і аромату.