Всі знають, наскільки важливо щодня пити не менше ніж 1,5 літра води, проте не кожен приділяє належну увагу її якості. І даремно, адже в чистому вигляді вона здатна не тільки вгамувати спрагу, а й нормалізувати обмін речовин, відрегулювати тиск, очистити організм від токсинів. Мінерали, що містяться в чистій воді, впливають на водно-сольовий баланс. Вони регулюють ступінь засвоєння вуглеводів, амінокислот, білків, здатні нормалізувати процеси розщеплення жирів, беруть участь у формуванні кісткових тканин, роботі серцево-судинної системи, стабілізують гормональний фон.

Водопровідна вода вражає різноманітністю хімічного складу, але, на жаль, не завжди приємно. Багато мінералів у ній містяться в надлишку, що призводить до утворення накипу та осаду. Крім корисних і відносно нешкідливих сполук, до її складу входять по-справжньому небезпечні для здоров’я інгредієнти. Істотну шкоду можуть заподіяти солі важких металів, хлористі сполуки, продукти напіврозпаду пестицидів. З іншого боку, таких корисних речовин, як кальцій, магній та фтор, у воді з-під крана практично немає. Це зумовлено особливостями її походження – з поверхневих водойм.

Навіщо хлорують воду

Вода в річках та озерах не відрізняється чистотою. Дощі змивають у водоймища всі міські нечистоти, напіврозкладені добрива та пестициди з полів, а також туди потрапляє безліч хімічних елементів, що знаходяться в атмосфері та містяться у вихлопних газах. Через високий рівень забруднення вода в річках та озерах є чудовим середовищем для розмноження бактерій, щорічно цвіте. Хлорування створює згубні умови для мікроорганізмів. Воно є найдоступнішим способом знезараження води перед надходженням у міську водопровідну систему.

Що буде, якщо пити сиру воду з-під крана?

Деякі люди п’ють сиру хлоровану воду з-під крана, при цьому не скаржаться на своє здоров’я. Справді, миттєвого погіршення самопочуття після однієї або кількох випитих склянок не станеться. Річ у тому, що вода не містить смертельної дози певного виду речовин, але вони регулярно накопичуються в організмі. Наприклад, хлор, присутність якого є досить відчутною, є токсином та отрутою. Він провокує розвиток онкологічних патологій та клітинних мутацій. При тривалому вживанні неякісної води ви можете зіткнутися з такими проблемами:

  • захворюваннями шкіри, печінки, нирок;
  • порушенням діяльності нервової системи та роботи травного тракту;
  • крихкістю кісток;
  • злоякісними новоутвореннями;
  • погіршенням репродуктивної функції.

Саме тому не можна пити воду з-під крана. Яскравою ознакою неякісної водопровідної рідини є сильне утворення осаду після кип’ятіння. Якщо накип доводиться видаляти частіше одного разу на 2 місяці, необхідно терміново зайнятися пошуком шляхів поліпшення якості питного продукту.

Найпростішим побутовим способом зменшення шкоди водопровідної води є така 4-ступенева програма:

  1. Відстоюємо рідину, щоб летючий хлор випарувався.
  2. Кип’ятимо та охолоджуємо воду.
  3. Пропускаємо рідину через фільтр для видалення осаду.
  4. Піддаємо воду заморожуванню.

Після розморожування льоду ви отримаєте більш м’яку (у порівнянні з водопровідною рідиною), у якій буде міститися набагато менша кількість солей та шкідливих речовин. Але такий спосіб не дає можливості позбавитися повністю всіх недоліків забрудненої води. Тяжкі метали не зруйнувати кип’ятінням або мінусовими температурами – хоч і меншою мірою, але вживати таку воду шкідливо.

Яку воду необхідно пити

Вивчивши властивості та особливості складу води, вчені сформували єдину думку щодо характеристик корисної для здоров’я рідини. Вона повинна відповідати декільком важливим параметрам:

  • ступень мінералізації (оптимальний вміст мінералів становить 30–50 мг/л);
  • рівень pH (в ідеалі має бути в межах від 6,5 до 8,5);
  • значення жорсткості (до 1,2 мг-екв/л);
  • відсутність запаху, безбарвність.

Крім того, існують норми вмісту заліза, марганцю, показники окислюваності. Важливо, щоб у питній воді не було нітратів, оскільки їхня токсичність у рідині в кілька разів вища, ніж в овочах.

Фільтр чи покупна вода?

Домогтися покращення якості водопровідної води можна за допомогою її фільтрації. Важливо відповідально поставитися до вибору обладнання для очищення. Для цього насамперед необхідно зробити аналіз водопровідної води, щоб розуміти, від яких сполук потрібно її позбавити. У побутових фільтрів є кілька важливих недоліків:

  • навіть після фільтрації у воді може залишитися неприємний запах хлору;
  • доведеться використовувати кілька фільтрів або потужніші системи, щоб видалити з забрудненої рідини всі сторонні домішки;
  • очищення води здійснюється повільно. Наприклад, при використанні фільтрів-глечиків вам доведеться почекати кілька годин, поки рідина пройде всі етапи фільтрації;
  • якість води залежить від стану фільтра. Отже, якщо вона дуже забруднена, приготуйтеся до підвищених витрат на обслуговування. Фільтри часто засмічуватимуться, їх доведеться міняти.

Найістотніший недолік професійних фільтрувальних систем полягає в тому, що вони роблять воду практично дистильованою, тобто «мертвою». У ній не містяться мінерали, які необхідні організму для нормальної життєдіяльності. Отриману рідину потрібно додатково мінералізувати, щоб вона стала корисною для здоров’я.

Купівля бутильованої води – простий крок до покращення здоров’я

Зручною альтернативою вживанню води з поверхневих джерел є покупка аналога артезіанського походження. Підземні водоносні горизонти набагато чистіші, оскільки на них меншою мірою впливає забруднене довкілля. Артезіанська вода збагачена цінними мікроелементами, відрізняється м’якістю та збалансованим складом. Всупереч цьому, виробники здійснюють її регулярне додаткове очищення та контроль вмісту основних хімічних елементів. Бутильована вода дезінфікується за допомогою озонування. Якість такого продукту підтверджена лабораторними аналізами та сертифікатами. Використовуючи його, ви точно знатимете, які речовини та в якій кількості потрапляють у ваш організм.

Доставлення води в Києві здійснюється компанією «Хвиля Здоров’я». Перед потраплянням у бутлі вона проходить процеси фільтрації, додаткового очищення на професійному устаткуванні, купажування та знезараження. Таку воду можна пити без попередньої термообробки.