Вода – необхідна речовина для всього живого, без якої неможливе життя на планеті. Рідина становить близько 70% маси тіла дорослих та є ключовим компонентом найважливіших біохімічних реакцій. Від її кількості та якості безпосередньо залежить рівень життя людини, її здоров’я. Достатнє споживання води (у фізіологічному плані) забезпечує нормальну роботу системи травлення, очищення організму від поганих речовин. Але чи шкідливо запивати їжу водою? Як це впливає на засвоєння їжі та роботу шлунку? Ми дізнаємося про найважливіші аспекти цього питання.

Специфіка травлення

У процесі життєдіяльності тіло витрачає дуже багато енергії, яку можна компенсувати лише завдяки збалансованому раціону. Система травлення відповідає за прийом їжі та всмоктування в кров продуктів її розщеплення. Основна мета харчування – надання організму енергетичних, структурних ресурсів, що неможливо без оптимальної кількості рідини.

Вредно ли запивать еду водой?

Найважливіші етапи:

  • подрібнення, жування, продукування в слині амілази, яка розщеплює складні вуглеводи на прості;
  • засвоєння в шлунку. Головну роль відіграє шлунковий сік, що складається з води та органічних, неорганічних речовин (базова – соляна кислота);
  • переробка в кишківнику.

Популярним є твердження, що запивати їжу шкідливо, оскільки це шкодить нормальному травленню та викликає неприємні симптоми: здуття, печію, біль, тяжкість у шлунку. Що відбувається насправді?

Запивати їжу водою: за та проти

Вода повинна бути невіддільною частиною раціону, але важливо дотримуватися правил вживання. Доведено, що вона має властивість розбавляти шлунковий сік, роблячи концентрацію спеціальних ферментів, соляної кислоти нижчою. Крім цього, під час пиття заковтується повітря. Через це уповільниться травлення, їжа погано засвоїться, а деякі її фрагменти одразу потраплять до кишківника, провокуючи бактеріальне розкладання, бродіння. Після цього людина часто відчуває метеоризм, неприємне відчуття переповненості, дискомфорт. Варто пам’ятати, що холодні напої стимулюють функції шлунку, змушуючи його працювати в прискореному режимі, погіршуючи якість засвоєння продуктів.

Запивание еды водой

Пиття безпосередньо перед їжею, під час або відразу після неї дуже шкідливе для людей, які страждають на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу (ГЕРХ). Щоб підтримати травну систему й не викликати неприємну симптоматику, пити воду кімнатної температури варто лише за півгодини до їжі або через 20–30 хвилин після. Продукти зі специфічною структурою, які важко ковтати, завжди потрібно запивати невеликим ковтком рідини кімнатної температури, але не варто зловживати. Уважне ставлення до тіла та здорові звички дозволять залишатися активним, не перевантажувати роботу організму.