Чому більшість людей вважають за краще пити воду з одних джерел і абсолютно не переносять з інших? Описати смак води дуже складно, проте, заперечувати той факт, що він у неї є, безглуздо. Що ж впливає на даний фактор і від чого залежить наявність присмаку? Давайте розберемося разом.

Які чинники впливають на смак води

Таких факторів досить багато. Вода з будь-якого джерела має в складі десятки домішок. Саме тому, смак води в новому місці здається нам незвичним. Наприклад, приїхавши в інший регіон ми не відразу звикаємо до смаку місцевої води. Більш того, покупна вода також відрізняється за смаком залежно від виробника. Варто більш детально розглянути основні чинники, які визначають смак води.

вкус питьевой воды

Наявність органічних домішок

Органічні домішки у питній воді не тільки псують її смак, але і значно знижують корисні властивості. Пити таку воду може бути не тільки неприємно, але і вкрай шкідливо. До органічних сполук відносяться гумусові речовини, що вимиваються з грунту, бактерії, найпростіші, водорості і багато іншого. Особливо багато органічних сполук виявляється в неочищеній водопровідній воді.

Таку воду не варто вживати в їжу. Вона може мати виражений болотний або річковий запах або присмак. Щоб позбутися від органіки в складі, воду можна ретельно прокип’ятити. Однак після кип’ятіння вона стане абсолютно марною для організму.

Відмінною альтернативою водопровідній воді є покупна вода, яка проходить через кілька ступенів очищення. Вона має збалансований склад і приємний присмак. Домогтися такого результату в домашніх умовах неможливо, навіть якщо у вашому арсеналі є найсучасніші і потужні фільтри. Така вода підходить як для готування, так і вживання в чистому вигляді. Встановити кулер можна в офісі або вдома.

Мінеральний склад

Велика частина води видобувається з надр землі. Там вона збагачується мінералами, які містяться в її складі як в іонній, так і неорганічній формах. Не всі мінерали однаково корисні для організму людини, саме тому після видобутку вода проходить через кілька ступенів очищення. Найчастіше у складі виявляються такі сполуки:

  • залізо. Надає воді металевий присмак, чинить негативний вплив на якість;
  • марганець. Цей елемент робить воду більш в’язкою;
  • хлориди. Про наявність хлоридів може свідчити солоний присмак;
  • магній. Даний елемент додає воді невелику гірчинку;
  • натрій, калій. Вода, збагачена цими елементами, набуває легкий солодкуватий присмак.

Смак води залежить від того, які мікроелементи в ній переважають. Однак в будь-якому випадку їх кількість буде не настільки великою, щоб кардинально змінити смак рідини. Набагато більше мікроелементів міститься в мінеральній воді, яка видобувається з природних джерел. Вона має більш яскравий і виражений смак, який подобається далеко не всім.

Температура води

Чим холодніше вода, тим менш вираженим смаком вона володіє. Щоб відчути присмак, воду варто підігріти до температури 7-11 градусів. Сучасні кулери здатні подавати нам воду в оптимальному температурному діапазоні: не надто холодну, але і не перегріту. Саме така вода найкраще сприймається організмом і втамовує спрагу.

Крім перерахованих вище факторів, існує ряд інших причин, які безпосередньо мають вплив на смак води. Сюди відносяться:

  • місцевість видобутку води і тип джерела;
  • пора року та інші природні чинники, наприклад, рясні дощі або посуха;
  • смакове сприйняття людини.

Більш того, різні люди, вживаючи воду з однієї і тієї ж склянки, можуть по різному сприймати її смак. Саме тому, дуже важливо знайти своє джерело води, а краще всього замовляти воду в спеціалізованій компанії.