Водопровідні мережі в столиці України залишають бажати кращого: вода в них досить низької якості, тому її не рекомендується використовувати для пиття або приготування їжі. Деякі люди ставлять у своїх квартирах та будинках складні фільтрувальні системи або станції зворотного осмосу, але вони вимагають регулярного догляду та обслуговування, а також доволі дорого коштують. Виходом з положення може стати звичайна бутильована вода, замовити яку можна в компанії «Хвиля Здоров’я». Вона відрізняється високою якістю, має необхідні сертифікати та підходить як для пиття, так і для приготування будь-яких страв.
До складу рідини входять всі необхідні мікро- і макроелементи. Вони позитивно впливають на стан здоров’я, покращують стан шкіри, волосяного покриву, зубної емалі та ін. Якщо вода зі зворотного осмосу вимиває елементи та солі з організму, то бутильована — навпаки, живить його всім необхідним. Додатково вона насичується киснем, тому рідина має приємний, м’який смак.
Одне з найпопулярніших питань, яке часто виникає у наших клієнтів: скільки саме зберігається бутильована вода? Відповідь на нього не така проста, як здається на перший погляд. Розгляньмо його більш детально з погляду науки та санітарних вимог.
Термін зберігання
Даний параметр залежить від багатьох нюансів: використовуваної тари, температурного режиму, хімічного складу рідини, особливостей приміщення та ін. Виробник у більшості випадків вказує термін придатності своєї продукції. Зазвичай він варіюється в інтервалі від 6 до 12 місяців. Враховуйте, що зараз йдеться про герметичну посудину.
Якщо пробка буде відкрита або ємність вставлена в кулер, то вжити всю рідину рекомендується за 7–8 днів. Після цього терміну у воді починають поступово з’являтися патогенні мікроорганізми, знижується її якість, погіршуються смак і склад. Ця норма рекомендується для ємності об’ємом 19 літрів. Для менших бутлів терміни придатності значно знижуються. Наприклад, 5-літрові ємності рекомендується використовувати за 3 дні.
Враховуйте, що термін зберігання 7 днів справедливий за умови, що кулер відносно стерильний та справний. Відповідно правил експлуатації, його дезінфекцію потрібно проводити мінімум 2 рази на рік. Якщо цього не робити, то в системі заводяться бактерії та мікроорганізми, які прискорюють процеси псування питної води.
Як правильно зберігати бутлі
Щоб вода зберігала свої якості протягом усього терміну, необхідно дотримуватися наступних правил:
- Не допускайте потрапляння на ємності сонячного світла. Від нього починається бурхливе зростання мікроорганізмів та водоростей. Мікро- і макроелементи також можуть руйнуватися під впливом ультрафіолету.
- Зберігайте пляшки в чистому, сухому, провітрюваному приміщенні. У жодному разі не ставте їх поруч з предметами, які сильно пахнуть (наприклад, фарбою). Пластик може вбирати запахи та передавати їх всередину.
- Термін придатності залежить від температурного режиму. Оптимальні умови — від +5 до +30. Не варто заморожувати воду або перегрівати її, інакше якість рідини погіршиться.
- За наявності помпи або кулера регулярно проводьте їхню санітарну обробку. Це обов’язкова вимога, яка продовжить термін зберігання води.
- Не розміщуйте кулери поблизу батареї або вікна. Найкраще поставити їх в коридорі, де температура відносно стабільна і немає різких запахів, як на кухні.
Чи можна пити воду, термін придатності якої закінчився? Придивіться: якщо рідина зберігає прозорість, немає зеленого або жовтуватого відтінку, а смак зберігся нейтральним, то нічого страшного, швидше за все, не станеться. Але краще все ж таки кип’ятити подібну воду та використовувати її для приготування їжі, а не вживати в сирому вигляді. Пийте лише свіжий продукт від перевірених виробників — і ви будете здорові!