Водопровідні мережі в столиці України залишають бажати кращого: вода в них досить низької якості, тому її не рекомендується використовувати для пиття або приготування їжі. Деякі люди ставлять у своїх квартирах та будинках складні фільтрувальні системи або станції зворотного осмосу, але вони вимагають регулярного догляду та обслуговування, а також доволі дорого коштують. Виходом з положення може стати звичайна бутильована вода, замовити яку можна в компанії «Хвиля Здоров’я». Вона відрізняється високою якістю, має необхідні сертифікати та підходить як для пиття, так і для приготування будь-яких страв.

До складу рідини входять всі необхідні мікро- і макроелементи. Вони позитивно впливають на стан здоров’я, покращують стан шкіри, волосяного покриву, зубної емалі та ін. Якщо вода зі зворотного осмосу вимиває елементи та солі з організму, то бутильована — навпаки, живить його всім необхідним. Додатково вона насичується киснем, тому рідина має приємний, м’який смак.

Одне з найпопулярніших питань, яке часто виникає у наших клієнтів: скільки саме зберігається бутильована вода? Відповідь на нього не така проста, як здається на перший погляд. Розгляньмо його більш детально з погляду науки та санітарних вимог.

Термін зберігання

Даний параметр залежить від багатьох нюансів: використовуваної тари, температурного режиму, хімічного складу рідини, особливостей приміщення та ін. Виробник у більшості випадків вказує термін придатності своєї продукції. Зазвичай він варіюється в інтервалі від 6 до 12 місяців. Враховуйте, що зараз йдеться про герметичну посудину.

Якщо пробка буде відкрита або ємність вставлена в кулер, то вжити всю рідину рекомендується за 7–8 днів. Після цього терміну у воді починають поступово з’являтися патогенні мікроорганізми, знижується її якість, погіршуються смак і склад. Ця норма рекомендується для ємності об’ємом 19 літрів. Для менших бутлів терміни придатності значно знижуються. Наприклад, 5-літрові ємності рекомендується використовувати за 3 дні.

Враховуйте, що термін зберігання 7 днів справедливий за умови, що кулер відносно стерильний та справний. Відповідно правил експлуатації, його дезінфекцію потрібно проводити мінімум 2 рази на рік. Якщо цього не робити, то в системі заводяться бактерії та мікроорганізми, які прискорюють процеси псування питної води.

Як правильно зберігати бутлі

Щоб вода зберігала свої якості протягом усього терміну, необхідно дотримуватися наступних правил:

  1. Не допускайте потрапляння на ємності сонячного світла. Від нього починається бурхливе зростання мікроорганізмів та водоростей. Мікро- і макроелементи також можуть руйнуватися під впливом ультрафіолету.
  2. Зберігайте пляшки в чистому, сухому, провітрюваному приміщенні. У жодному разі не ставте їх поруч з предметами, які сильно пахнуть (наприклад, фарбою). Пластик може вбирати запахи та передавати їх всередину.
  3. Термін придатності залежить від температурного режиму. Оптимальні умови — від +5 до +30. Не варто заморожувати воду або перегрівати її, інакше якість рідини погіршиться.
  4. За наявності помпи або кулера регулярно проводьте їхню санітарну обробку. Це обов’язкова вимога, яка продовжить термін зберігання води.
  5. Не розміщуйте кулери поблизу батареї або вікна. Найкраще поставити їх в коридорі, де температура відносно стабільна і немає різких запахів, як на кухні.

Чи можна пити воду, термін придатності якої закінчився? Придивіться: якщо рідина зберігає прозорість, немає зеленого або жовтуватого відтінку, а смак зберігся нейтральним, то нічого страшного, швидше за все, не станеться. Але краще все ж таки кип’ятити подібну воду та використовувати її для приготування їжі, а не вживати в сирому вигляді. Пийте лише свіжий продукт від перевірених виробників — і ви будете здорові!