Вибираючи продукти до столу, ми прагнемо зробити своє харчування не тільки смачним, але і корисним, насиченим цінними речовинами, адже це основа здоров’я і активності. Але при цьому не завжди усвідомлюємо, що не тільки їсти, але і пити потрібно правильно, не підміняючи воду сурогатами – нехай і не шкідливими, і навіть по-своєму корисними, але не здатними забезпечити організму потрібний водний баланс.
Скільки пити і чому?
Про те, що людина наполовину складається з води, ми знаємо ще з курсу початкової школи і, напевно, настільки звикли до цієї думки, що не завжди замислюємося про її важливість. Адже вода присутня в кожній клітині організму, формує склад крові, і цей баланс набагато більш крихкий, ніж здається.
Його збій означає не тільки сухість шкірних покривів і ранні зморшки, але і зміну складу крові, а це підриває нормальне функціонування всіх органів і систем. Кров транспортує їм життєво важливі речовини, а в зворотному напрямку – продукти розпаду. При зневодненні кров стає в’язкою і втрачає транспортну функцію, що означає порушення метаболізму. Саме тому смерть від зневоднення настає так стрімко.
Для підтримання водного балансу в нормі необхідно щодня компенсувати витрати рідини в кількості 30 мл на кожен кілограм ваги. На цьому і заснована цифра 2 літри на добу, яка означає потребу в воді для дорослої людини середньої ваги. Найбільш спірне питання – що пити, щоб жити повним життям. Чи тільки вода формує цей обсяг або в нього можна включити і всі інші рідкі субстанції, які входять в наш раціон: соки і напої, чай і кава, компоти і морси, супи, молоко і так далі?
Вода або напої?
Водний баланс не випадково названо «водним», а не, наприклад, «рідинним». Для його формування та підтримки необхідна чиста негазована вода. Все інше з того, що ми п’ємо або вживаємо за допомогою ложки, являє собою скоріше рідку їжу. Кожен її різновид по-своєму потрібен і корисний, якщо, звичайно, не включає до свого складу зайвих або явно шкідливих для людини речовин – хімічних барвників, консервантів, підсилювачів смаку, трансжирів і т.п.
Окрема тема – цукор. У явному або прихованому вигляді він присутній в більшості гарячих і холодних напоїв, особливо якщо мова йде про промислові соки і газовану воду, а також про будь-які алкогольні напої. Цукор знищує водний баланс організму.
Про калорійності напоїв необхідно пам’ятати тим, хто намагається скинути вагу. З усіх рідин тільки вода не містить калорій. Все інше має різну поживну цінність. Таким чином, навіть чай можна вважати їжею, особливо якщо в ньому присутній цукор. Одна невелика чашка чаю об’ємом 100 г містить 3 кілокалорії. Ложка цукру додає ще 30, а ложка згущеного молока – 40 ккал. Можна уявити, наскільки підвищиться добова калорійність, якщо вгамовувати спрагу чаєм протягом всього дня. А ось яка калорійність інших найпоширеніших напоїв (на 100 г):
- яблучний або мультифруктовий сік – 48 ккал;
- апельсиновий фреш – 40 ккал;
- журавлинний морс з цукром – 36 ккал;
- кава натуральна – 4 ккал;
- капучино – 130 ккал;
- компот із сухофруктів без цукру – 60 ккал;
- молоко 3,2% – 60 ккал;
- Fanta, Coсa-cola – 55 ккал.
Однак додаткові калорії в раціоні – не головна відмінність поживних рідин від звичайної води.
Тільки чиста питна вода має той хімічний склад, який необхідний живому організму для виконання своїх функцій і забезпеччення оптимального водного балансу.
Зважаючи на відсутність цукру та інших добавок вона має нейтральну дію на зуби і слизові оболонки порожнини рота, не створює умов для затримки рідини в організмі, а значить і формування набряків, не порушує кислотність шлунка.
Чай і кава – це, мабуть, самі оманливі продукти. Приймаючи їх за воду, багато хто з нас позбавляють себе справжньої води в тій кількості, яку вимагає організм для внутрішнього здоров’я і квітучого зовнішнього вигляду. І хоча ці та інші напої з натуральних інгредієнтів по-своєму корисні, зараховувати їх обсяг до загального добового обсягу води буде помилково. Недаремно в давні часи чай, кава та інші напої крім води пропонувалося «скуштувати».
Пийте воду без побоювань!
Багато з тих, хто стежить за вагою, обмежують споживання води, думаючи, що рясне її пиття сприяє набряків. Насправді це зовсім не так. Потрібно знати, що затримки рідини сприяє надмірне споживання солі і цукру, важка їжа і рясні порції. І, що ще важливіше, набряки найчастіше з’являються саме від недостатнього споживання води. У таких випадках організм перебудовується в режим накопичення, це і сприяє набряклості тканин. Досить нормалізувати режим харчування і добовий обсяг чистої води, щоб привести в норму водний баланс, а разом з ним – стан шкіри і загальний тонус організму.
Спробуйте додавати в воду м’яту, часточки лимона – вони не блокують засвоєння і є корисними. Спеціально для Вас ми створили окрему добірку корисних водних рецептів.